Portaat luomuun | Uutiskirje | Hyväksy kuvat

Luomun kasvu jatkuu

Vuoden 2012 aikana luomun kulutus ja tuotanto kasvoivat ennätysvauhtia. Pro Luomu ry:n arvion mukaan luomuruoan myynti kasvoi n. 20 -25 % ja nousi noin 200 miljoonaan euroon. Luomumarkkinoiden on arvioitu kasvaneen vuoden 2012 aikana jopa 50 %. Vuonna 2012 luomuviljelty peltoala kasvoi n. 23 000 ha (mukaanlukien siirtymävaiheessa olevat alat). Tällä hetkellä Suomen peltoalasta n. 9 % on luomussa.

Vuoden 2012 virallisia tilastoja luomumarkkinoista, kulutuksesta ja tuotannosta ei ole vielä saatu, mutta edellä mainitut arviot puhuvat luomun kasvusta ja siitä, että luomu on saamassa vankan jalansijan suomalaisessa tuotannossa ja kulutuksessa.

Hallitus on vahvistanut tukensa

maa- ja metsätalousministeriön esitykselle kasvattaa luomuviljelyala 20 prosenttiin Suomen peltoalasta. Hallitusohjelmassa maatalouspolitiikan strategiseksi tavoitteeksi on nostettu luomuruuan osuuden kääntäminen vahvaan kasvuun. Tavoitteidensa saavuttamista tukemaan ja luomu- ja lähiruoka-alojen pitkäjänteisen kehittämisen suunnannäyttäjäksi hallitus antaa luomu- ja lähiruoan kehittämisestä valtioneuvoston tarkemmat linjaukset myöhemmin keväällä. 
Lue lisää hallituksen linjauksista www.vnk.fi  

EU haluaa kuulla kansalaisia

luomulainsäädännön uudistamisprosessissa. EU-komissio on käynnistänyt kansalaisten kuulemisen luomusta. Kysely on osa luomulainsäädännön uudistamisprosessia. Komission on tarkoitus antaa esitys uusiksi luomusäädöksiksi ja luomun toimintasuunnitelmaksi vuoden 2013 lopulla.

Uudistusten tavoitteena on sekä yksinkertaistaa luomusäädöksiä että säilyttää luomun korkea laatutaso. Harkinnassa on myös säädösten yhdenmukaisuuden tarve eri osissa EU:ta.

Vastaa kyselyyn ja vaikuta 10.4.2013 mennessä!  kysely suomeksi

Portaat luomuun -sivustolle

on tuotettu tilastoja ohjelmaan liittyneiden keittiöiden eniten käyttämistä luomutuotteista sekä niiden määristä. Olemme keränneet myös tietoa keittiöiden toiveista luomutuotteiden saatavuudesta, jatkojalostamisesta sekä valikoimasta. Tilastot sekä toiveet löytyvät ohjelman sivustolta www.portaatluomuun.fi.

Tulevaa ohjelmistoa

Vuoden luomutuotekilpailu , osallistu 14.2.2013 mennessä

20/20 seminaari 21.3.2013, Espoossa

Kestävien hankintojen vuosiseminaari 2013

Lähiruoka- ja luomumessut 26. -28.4.2013